ΦΑΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Βιβλία για τους Ελληνικούς Φάρους

[ΚΕΝΤΡΙΚΗ]
[ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ]
[ΛΙΣΤΑ]

ΤΙΤΛΟΣ: ΦΑΡΟΙ - Πέτρα και φως

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γιάννης Σκουλάς

Εκδόσεις: AMMOΣ

Ετος κυκλοφορίας: 1997

Σελίδες 239

Το εξαιρετικό λεύκωμα του Γiάννη Σκουλά με πολλές φωτογραφίες από τους φάρους της Ελλάδας. Μιά εντυπωσιακή φωτογραφική απεικόνιση, η οποία τονίζει τον δραματικό χαρακτήρα των κτισμάτων πάνω στις αφιλόξενες ξέρες και τις κόγχες της απόκρυμνης γης που σβήνει μέσα στα κύματα. Η αναζήτηση οπτικών γωνιών, που δεν πλησιάζει το κοινό μάτι, επιτείνουν τη μοναδικότητα των φάρων ως αρχιτεκτονικών κατασκευών και της σχέσης τους με το περιβάλλον.

ΤΙΤΛΟΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΕΤΡΙΝΟΙ ΦΑΡΟΙ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γήσης Παπαγεωργίου

Eκδόσεις: AMMOΣ

Ετος κυκλοφορίας: 1996 --- Σελίδες 264

Εκατόν δέκα πέτρινους ελληνικούς φάρους εξερεύνησε, ζωγράφισε, αποκατέστησε, αλλά πολύ περισσότερο μελέτησε ο Γ. Παπαγεωργίου, υπακούοντας στην έλξη που ασκούν επάνω του τα θέματα υπό εξαφάνιση.

ΤΙΤΛΟΣ: Φαροδείκτης Ελληνικών Ακτών

ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Περισσότερες πληροφορίες: www.hnhs.gr/gr/farodeikths.htm
και
http://www.hnhs.gr/portal/page/portal/HNHS/NEWS19

Περιλαμβάνει όλους τους πυρσούς (φάρους, φανούς και φωτοσημαντήρες) των Ελληνικών ακτών και εκδίδεται σε συνεργασία με την Υπηρεσία Φάρων. Για την αναθεώρηση του Φαροδείκτη, ελήφθησαν υπόψη οι σχετικές αποφάσεις του Διεθνούς Υδρογραφικού Οργανισμού καθώς και της Διεθνούς Ενώσεως Φαρικών Αρχών. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Υδρογραφικής Υπηρεσίας εκδόθηκε και κυκλοφορεί από 17 Νοεμβρίου 2011 η νέα έκδοση του Φαροδείκτη Ελληνικών Ακτών.

ΤΙΤΛΟΣ: Οι θησαυροί της Ελλάδας - Φάροι

Συγγραφέας : Συλλογικό
Εκδόσεις : ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Ετος κυκλοφορίας: 2007 --- Σελίδες 144

Φάρος. Μια λέξη σύμβολο και μια γνήσια πηγή έμπνευσης. Θα μας πείτε ρομαντικούς και ίσως δεν θα έχετε άδικο. Σκεφτείτε όμως αυτή τη δέσμη φωτός που εκπέμπεται σταθερά, περιοδικά στο δυσδιάκριτο τη νύχτα όριο ανάμεσα στη γη και τη θάλασσα. Δώστε σημασία σε αυτή τη φωτεινή ακτίνα που μετριέται σε ναυτικά μίλια, αλλά έχει αξία μη μετρήσιμη. Ξεχάστε τα ηλεκτρικά βοηθήματα ναυσιπλοΐας που περισσεύουν στον 21ο αιώνα και κάνουν ασφαλή τα θαλασσινά ταξίδια και ελάτε μαζί μας σε μια μοναχική περιήγηση γεμάτη ευαισθησία. Οι πέτρινοι πύργοι των φάρων θα παρελαύνουν στις σελίδες που ακολουθούν στέλνοντας ο καθένας τα δικά του μηνύματα. Αποδέκτες τους θα είστε εσείς και συνταξιδιώτες σας δύο εκλεκτοί μελετητές-φωτογράφοι -φύλακες του πολιτισμού των φάρων της Ελλάδας. Ο Γιάννης και ο Νίκος εκπέμπουν κι αυτοί το δικό τους "φως". Ακολουθήστε το και ανακαλύψτε το δικό σας. Οι ορίζοντες είναι ανοιχτοί και το σεντούκι με τους "Θησαυρούς της Ελλάδας" έχει ανοίξει κι αυτό προ πολλού...

ΤΙΤΛΟΣ: Ελληνικοί πέτρινοι φάροι

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γήσης Παπαγεωργίου

Eκδόσεις: AMMOΣ

Ετος κυκλοφορίας: 2007 --- Σελίδες 237

Πριν δέκα χρόνια η πρώτη έκδοση του βιβλίου "Ελληνικοί πέτρινοι φάροι" αγαπήθηκε τόσο από το κοινό ώστε σύντομα εξαντλήθηκε. Οι λάτρεις των φάρων αποδείχθηκαν πολυπληθείς, αλλά και με ποίκιλες προσεγγίσεις του αντικειμένου και συνέβαλαν στο διάστημα αυτό στη συλλογή πρόσθετου υλικού. Δέκα χρόνια μετά, με τα πρόσθετα στοιχεία που συλλέχθηκαν από διάσπαρτα αρχεία, ακολουθεί η νέα βελτιωμένη και εμπλουτισμένη έκδοση. Ανάμεσα στ' άλλα προστέθηκαν και δύο νέα κεφάλαια που περιέχουν την εξέλιξη και την ιστορία των φάρων ανά τον κόσμο. Επιπλέον, το σύνολο των επιτηρούμενων φάρων, από τους Οθωνούς του Ιονίου έως το Καστελλόριζο, είναι ταξινομημένο σε σειρά ακτογραμμής (σύμφωνα με τους επίσημους παλαιούς και σύγχρονους φαροδείκτες) και ο καθένας συνοδεύεται από την ιστορία του και τα στοιχεία της ταυτότητάς του. Η νέα έκδοση παραμένει η μοναδική καταγραφή τόσο των ελληνικών πέτρινων επιτηρούμενων φάρων όσο και της ιστορίας και της εξέλιξης του Ελληνικού φαρικού δικτύου. Η εικαστική καταγραφή (με σκίτσα, σχέδια και ακουαρέλες) αποδίδει όλα τα κτίρια φάρων με φαροφύλακες, στην αρχική τους μορφή, πριν από την καταστροφή τους στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου και την στη συνέχεια εγκατάλειψή τους εξαιτίας της αυτοματοποίησης. Στην έκδοση περιλαμβάνεται και σπάνιο αρχειακό υλικό (σχέδια, φωτογραφίες και έγγραφα) από τη μοναδική συλλογή του συγγραφέα.

ΠΕΤΡΙΝΟΙ ΦΑΡΟΙ

 • Έτος Έκδοσης: 2008
 • Εκδότης: Κλειδάριθμος
 • Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
 • Αριθμός σελίδων: 281
 •  
  Το μοναδικό αυτό δίγλωσσο «λεύκωμα» περιέχει την πλήρη παρουσίαση του υλικού ομώνυμης έκθεσης που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Δομικών Υλικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος EC-PHAROS (2004-2007). Το υλικό του λευκώματος είναι το αποτέλεσμα της επιστημονικής προσέγγισης του φάρου από όλες τις οπτικές γωνίες και αποτελεί υλικό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο! Οι ενότητες στις οποίες χωρίζεται το λεύκωμα πραγματεύονται το φάρο ως χωρόσημο ιστορικής, αρχιτεκτονικής, κατασκευαστικής, λειτουργικής και τεχνολογικής αξίας, και ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ουσιαστικά πραγματοποιείται μια αναδρομή στην εξελικτική πορεία του φάρου, από την απαρχή της λειτουργίας του ως πύργου ανοικτής φλόγας, ως τα τεχνολογικά επιτεύγματα του 18ου αιώνα και την καθιέρωση της σημερινής μορφής του. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που υπάρχει στο λεύκωμα, το οποίο διακρίνεται τόσο για την αισθητική του αξία όσο και για το γεγονός πως τεκμηριώνει όλες τις πληροφορίες που αναφέρονται. Μεταξύ των θεμάτων που πραγματεύεται το λεύκωμα συγκαταλέγονται και τα εξής: - Ιστορικοί φάροι: με αναφορά σε ξακουστούς φάρους, της αρχαιότητας και μεταγενέστερους. - Τυπολογία φάρων: εξέλιξη, αρχιτεκτονική, μορφολογία, κατασκευαστικά στοιχεία. - Τεχνολογικά στοιχεία: εξέλιξη φαρικών συστημάτων και συστήματα ναυσιπλοΐας. - Φάρος και τέχνη: αντικείμενο ή έμπνευση.

  Φάροι - Φωτίζοντας τη νύχτα

  Φωτογράφος: Σκουλάς Γιάννης Εκδότης: Χριστάκης

  Γλώσσα Ελληνικά
  Μήνας Έκδοσης Δεκέμβρης
  Έτος Έκδοσης 2008
  Τόπος Έκδοσης Αθήνα
  Αριθμός Σελίδων 267
  Εξώφυλλο Σκληρό εξώφυλλο

  Tο βιβλίο «Φάροι, φωτίζοντας τη νύχτα», εκδόσεις Xριστάκη, είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας, όσο το δυνατόν πληρέστερης, φωτογραφικής καταγραφής των κτιρίων που λειτούργησαν ως φάροι στις ελληνικές ακτές. Παρουσιάζονται ο πέτρινοι, τσιμεντένιοι και πλινθόκτιστοι φάροι, που στέκονται, έστω και ως ερείπια, στον ελλαδικό χώρο και οι οποίοι παρείχαν ένα οποιοδήποτε μόνιμο ή περιοδικό κατάλυμα σε φαροφύλακες.
  H έρευνα βασίστηκε κυρίως στις εκδόσεις («φαροδείκτες») της Yπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Nαυτικού των ετών 1912 και 1957. O φαροδείκτης του 1912 είναι ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικός, αφού οι περισσότεροι «φάροι μετά οικίας φαροφυλάκων» κτίστηκαν μεταξύ του 1822 και του 1910. Tο 1957 επιλέχτηκε ως χρονολογία αφ' ενός επειδή περιέχει όσους φάρους προσαρτήθηκαν με τις Nέες Xώρες μετά τους Bαλκανικούς πολέμους του 1912-1913, όπως επίσης και αυτούς των Δωδεκανήσων, που εντάχτηκαν στο ελληνικό φαρικό δίκτυο το 1947, και αφ' ετέρου διότι το ιδιαίτερο επάγγελμα του φαροφύλακα αρχίζει από την εποχή αυτή να φθίνει, καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας δεν απαιτεί πλέον μόνιμη επιτήρηση στους φάρους, με αποτέλεσμα να τοποθετούνται όλο και περισσότεροι αυτόματοι μεταλλικοί φανοί, ενώ παράλληλα τα πέτρινα κτίρια αρχίζουν να παρακμάζουν.
  Eξάλλου, η περιπέτεια των φάρων είχε ήδη ξεκινήσει το 1941, όταν κατά τη διάρκεια του B' Παγκοσμίου πολέμου οι Γερμανοί τούς βομβάρδιζαν κατά κόρον, προσπαθώντας να κρατήσουν τις θάλασσες των Συμμάχων σκοτεινές. Tο φωτογραφικό ταξίδι στους φάρους ξεκίνησε το 1993 και συνεχίστηκε μέχρι σήμερα. Παρουσιάστηκε ως Φάροι, Πέτρα και Φως το 1997 σε ένα λεύκωμα από χρόνια εξαντλημένο και εμφανίζεται πάλι στην καινούργια αυτή έκδοση με διαφορετικό ύφος, μέγεθος και νέες ανέκδοτες εικόνες. Aσφαλώς και οι φάροι είναι οι ίδιοι― ίσως να έχει διαφοροποιηθεί μόνο η δυνατότητα πρόσβασης. Oμως τέσσερις από αυτούς έχουν αλλάξει πλέον ριζικά εμφάνιση και παρουσιάζονται τώρα ανανεωμένοι. Aυτοί είναι ο φάρος της Kόπραινας, μετά την αναστήλωση και μετατροπή του σε Mουσείο Φάρων, ο φάρος της Γαύδου, που επίσης αναστηλώθηκε και μετατράπηκε σε ένα ιδιότυπο «μουσείο» με σχέδια -εξαιρετικά ομολογουμένως- αποκλειστικά του Γήση Παπαγεωργίου, και οι πρόσφατα αποκατασταθέντες φάροι της Iου και του Kάστρου της Mυτιλήνης, οι οποίοι δεν υπήρχαν καθόλου στο προηγούμενο βιβλίο.
  Στη νέα έκδοση έγινε μεγάλη προσπάθεια να βρεθούν και να φωτογραφηθούν και όσοι από τους φάρους δεν είναι πλέον σε χρήση, είτε διότι έχουν ερειπωθεί από δεκαετίες, είτε διότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για φως στο συγκεκριμένο σημείο. Eτσι, συμπεριλήφθηκαν και ταπεινά σπιτάκια με κεραμίδια, χωρίς ψηλούς πύργους και πέτρινα δεσίματα στις γωνίες. Eπίσης, παρουσιάζονται φάροι οι οποίοι, αντί για πύργο, διέθεταν μια σιδερένια στήλη, όπου κρεμόταν ο φανός και μέσω τροχαλιών ο φαροφύλακας τον ανέβαζε ή τον κατέβαζε. Eμφανίζεται ακόμη και η, ολομάρμαρη κάποτε, στήλη Παναγία Nησιώτισσα, έξω από τους Ωρεούς, καθώς και μία ιδιόμορφη οκτάγωνη κατασκευή από τσιμεντόλιθους (!) απροσδιόριστης χρονολογίας, στο βόρειο άκρο της νήσου Δίας (Nτία) στην Kρήτη. 
  ...... ΓIANNHΣ ΣKOYΛAΣ

  The lighthouses of Greece

  Author: Elinor De Wire; Dolores Reyes-Pergioudakis
  Publisher: Sarasota, Fla. : Pineapple Press, ©2010.
  Edition/Format:  Book : English : 1st ed
   
  ISBN: 9781561644520 1561644528 9781561644605 1561644609
  OCLC Number: 457547949
  Description: vi, 169 p. : ill. (chiefly col.), col. maps ; 26 cm.
  Contents:
  Ancient lights -- The Pharos of Alexandria -- The Colossus of Rhodes -- Long journey back to light -- The ravages of war --
  Reconstruction and the modern era -- Greek lighthouse keepers -- The Greek lighthouse network --
  Lighthouses of Thrace and Macedonia --
  Lighthouses of the Northeast Aegean Islands --
  Lighthouses of central Greece, Attica, Epirius, Thessaly
  Lighthouses of Evvia and the Sporades --
  Lighthouses of the Argo-Saronic Islands --
  Lighthouses of the Peloponnese --
  Lighthouses of the Ionian Islands --
  Lighthouses of the Cyclades --
  Lighthouses of the Dodecanese Islands --
  Lighthouses of Crete, Kythira, and Antikythira.
  Responsibility: Elinor DeWire and Dolores Reyes-Pergioudakis.

  ΚΥΡΙΑ ΣΕΛΙΔΑ
  Παραδοσιακοί Ελληνικοί Φάροι

  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Φωτογραφίες

  Ελληνικές τηλεκάρτες & γραμματόσημα με φάρους
  Φάροι και Ραδιοερασιτεχνισμός
  ENGLISH VERSION
  ENGLISH VERSION

  NO DEPOSIT BONUS - NO DEPOSIT BONUS CODES - USA NO DEPOSIT BONUS - MOBILE NO DEPOSIT BONUS - NETENT NO DEPOSIT BONUS - NO DEPOSIT BONUS MOBILE - ANDROID NO DEPOSIT BONUS - IPHONE NO DEPOSIT BONUS - USA MOBILE NO DEPOSIT BONUS - AUSTRALIAN NO DEPOSIT BONUS - UK MOBILE NO DEPOSIT BONUS - RTG BONUS MOBILE - NETENT FREE SPINS MOBILE - CASINO COUPON CODES - BONUS OHNE EINZAHLUNG - USA CASINO NO DEPOSIT